Заслепени от светлината – катастрофи, причинени от слънчеви отблясъци

Колкото и да обичам зимата, за съжаление началото на снежния сезон в България всяка година води до повече автомобилни катастрофи. Не само непочистените пътища и снегът, които все ни изненадва през, са причина за това. Проучванията показват, че слънчевите лъчи могат да бъдат доста опасни и броят на ПТП-тата се увеличава, когато се появяват отблясъци.

Всички сме шофирали през някой красив слънчев ден през зимата и сме забелязвали ослепителния ефект на слънцето, докато пътуваме. Независимо дали карате с висока скорост по магистралата или бавно през натоварена градска отсечка, заслепяването от слънцето е неприятно и дискомфортно. При катастрофа в подобна ситуация е много трудно да се докаже кой е виновен, за да потърсите правата си.

Безопасното шофиране изисква ясна видимост, но какво да правим, когато се сблъскаме с неизбежните слънчеви отблясъци? Добре е всички да сме наясно с този общ риск и да се подготвим за него. Ето някои предпазни мерки:

Забавете скоростта
Най-добрият ход, когато шофирате през слънчеви отблясъци, е да забавите скоростта. Когато не можете да виждате, нямате и способността да реагирате бързо, така че движението по-бавно ще помогне да избегнете инцидент. Забавете скоростта до тази, с която бихте шофирали в проливен дъжд, виелица или през гъста мъгла.

Оставете повече разстояние между вас и другите автомобили
Когато видимостта е лоша, е изключително важно да останете на безопасно разстояние от автомобила пред вас. Ако Вие нямате добра видимост, тогава и човекът пред Вас вероятно не вижда добре, и това може да завърши неблогоприятно и за двамата.

Носете слънчеви очила с поляризация
Дръжте чифт качествени слънчеви очила в колата си. Те вършат чудесна работа и ще ви помогнат да блокирате интензивно отразената светлина, докато шофирате през заснежени или мокри участъци.

Пазете предното си стъкло чисто
Мръсните прозорци разпръскват светлината, което още повече затруднява видимостта, когато слънцето свети директно към Вас. Преди да излезете, уверете се, че прозорците са чисти отвътре и отвън. Дръжте кърпи в колата, за да можете да избършете в движение предното стъкло, ако е необходимо.

Напълнете течността на чистачките преди да излезете навън
Дръжте допълнително шише с течност за миене в колата си, в случай че изразходвате предишната по време на шофиране.

Дръжте фаровете си включени;

И накрая – кой според Вас е виновен за ПТП, причинено от слънчеви отблясъци?

Най-вероятният отговор е човекът, който е бил заслепен и е причинил инцидента. Всеки случай е специфичен, но това, че човек е заслепен от слънцето, не го освобождава от отговорност, ако се случи злополука.

Ако сте пострадали при катастрофа с слънчеви отблясъци, трябва да говорите с адвокат, за да получите обезщетението, което заслужавате.

Leave a Reply