10 неща, които да направим веднага след ПТП

Знаете ли какво да правите веднага след катастрофа?
И лекият сблъсък, и сериозната катастрофа повишават адреналина и могат да предизвикат шок и замаяност, за това е добре да сте информирани предварително какво се прави след пътна катастрофа (ПТП).

Когато тръгвате на път, едва ли очаквате да станете част от катастрофа. Но реално това се случва за един миг и за съжаление никой не е застрахован – независимо дали вината е ваша или на някой друг.

Повечето хора си мислят, че знаят как се процедира при инцидент на пътя, докато не станат участник в пътнотранспортно произшествие.

Ето какво да направите веднага след настъпило ПТП:

 

  1. Спрете колата, колкото е възможно по-скоро: престъпление е да не го правите;
  2. Изключете двигателя на колата и включете предупредителните светлини;  
  3. Проверете за наранявания по себе си и останалите пътниците; 
  4. Обадете се на полиция и линейка незабавно, ако някой е наранен или ако пътят е блокиран;
  5. Направете снимки на ПТП-то: добре е да правите снимки на превозните средства, ако имат видими повреди, както и на нараняванията на пътниците;
  6. Направете точен запис: когато полицията пристигне, уверете се, че разказвате на разследващия(те) служител(и) какво точно се е случило, доколкото е възможно. Ако не знаете някои факти, кажете това на полицая;
  7. Обменете данни и информация: обикновено разследващият полицай получава тази информация. Въпреки това, е добре да имате имената, адресите и телефонните номера на всички лица, участващи в произшествието – шофьори и пътници.
  8. Докладвайте аварията: уведомете Вашата застрахователна компания възможно най-скоро. Много полици изискват незабавно докладване и пълно сътрудничество. Разберете дали имате медицински помощи като част от застрахователното си покритие.
  9. Съхранявайте всички документи и информация, свързани с произшествия – тази информация трябва да включва номер на иск, коректор на исковата молба, който обработва рекламацията, имена и телефонни номера на всички контакти, разписки за кола под наем и други разходи, направени в резултат на произшествието;
  10. Защитете правата си: може би най-важното нещо, което трябва да направите след инцидент, е да се консултирате с адвокат. Той може да защити правата ви и да се увери, че ценните доказателства няма да бъдат унищожени. Често застрахователните компании искат да вземат изявленията веднага след злополука. Важно е да сте получили правен съвет, преди да предоставите такова изявление.

В случай, че сте пострадали при ПТП и имате нужна от консултация или правна защита, вижте как и с какви услуги можем да ви съдействаме.

Leave a Reply